fbpx

Scheidingsmakelaar

Wat zijn de mogelijkheden met de eigen woning bij een scheiding?

De meeste mensen zijn gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat bij een scheiding de partners ieder recht hebben op de helft van de bezittingen en de schulden. Een huis kun je niet verdelen, dus moet er een andere oplossing komen voor de eigen woning.

Moet het huis verkocht worden?

Een huis gekocht op twee inkomens moet vaak verkocht worden bij een echtscheiding. Eén van de partners gaat het namelijk waarschijnlijk niet lukken om het huis alleen te financieren. Daar komt nog bij dat de partner die het huis op naam krijgt ook nog de vertrekkende partner moet compenseren voor de overwaarde in het huis. Na verkoop wordt de hypotheekschuld afbetaald met de verkoopopbrengst en van het resterende bedrag krijgt ieder de helft.

De partner uitkopen

Gaat één van de partners het huis alleen op naam nemen? Dan moet de vertrekkende partner gecompenseerd worden. De overwaarde is namelijk voor beide partners. Hiervoor kan de partner die in het huis blijft een extra hypotheek op het huis vestigen. Dan is weer een bezoekje aan de notaris noodzakelijk. De vertrekkende partner moet namelijk niet meer hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de betaling van de hypotheeklasten.

Wie moet de ander uitkopen?

Door de gestegen huizenprijzen is de kans op een overwaarde in het huis de laatste jaren groter geworden. Maar de hypotheek op het huis kan de verkoopwaarde ook overtreffen. In dat geval moet niet de vertrekkende partner gecompenseerd worden, maar juist de partner die het huis op naam krijgt. Ook als er wel een overwaarde is hoeft uitkopen niet altijd. Het compenseren van de overwaarde kunnen partners ook verrekenen met andere bezittingen. De partner die afstand doet van het huis krijgt bijvoorbeeld de gezinsauto en het saldo op de spaarrekening.

Wat is de verstandigste keuze?

Het verdelen van een eigen woning bij een echtscheiding is redelijk complex. Er zijn meerdere afhankelijkheden waar de ‘beste’ keuze van afhankelijk is. Het meest ideale is dat één van beide in het huis blijft wonen, vooral als er ook nog kinderen thuis wonen. Wat hierin mogelijk is kan onze hypotheekadviseur berekenen. Je krijgt ook gelijk inzicht in de gevolgen van de keuzes. Wat worden de maandlasten bijvoorbeeld na het uitkopen van de partner?

Bij een scheiding moeten er meer geldzaken geregeld worden. Ook daar helpen wij graag bij.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Ik zit voor je klaar.
Bel of mail mij met je vraag.
088 - 388 03 88
Femke
Duidelijk. Betrokken.
Bel ons met al je vragen 088 - 388 03 88
Volg ons