Scheidingsmakelaar

Kan ik na een scheiding de hypotheek overnemen?

Als je gaat scheiden brengt dat veel zaken met zich mee die geregeld moet worden. Als je samen een huis gekocht hebt zal dit verkocht moeten worden of een van de partners moet de hypotheek overnemen, eventueel met de nieuwe partner. De nieuwe partner kan zich verbinden aan een bestaande hypotheek. Dit heet hoofdelijk verbinden. Zo kan de volledige benodigde hypotheek verstrekt worden. Dit is niet zomaar geregeld, omdat de vertrekkende partner ontslagen moet worden uit de hypotheek. Deze is namelijk hoofdelijk aansprakelijk. Hoofdelijke aansprakelijkheid wil zeggen dat die persoon ook voor 100 procent aansprakelijk is voor de schuld en rentebetaling van de hypotheek. De vertrekkende partner ontslaan uit de hypotheek kan via het uitkopen van de ex-partner.

Hypotheek overnemen – Wat moet er gebeuren?

Bij scheiden de hypotheek overnemen, dus de ex-partner uitkopen, gaat als volgt:

Waardebepaling: Als je na scheiding de hypotheek gaat overnemen, is het nodig om de waarde van het huis te laten bepalen. Dit moet gebeuren door een erkend taxateur of makelaar.
Voortzetten van de hypotheek: Bij een overname van de hypotheek bij scheiding wordt de gezamenlijke hypotheekschuld toebedeeld aan degene die het huis overneemt. Deze persoon wordt de volledig houder van de hypotheek.
Mogelijkheden van hypotheek: Hoe betaal je de hypotheek bij overnemen na scheiding? De financiering van de uitkoop en overname van de hypotheek moet geregeld worden.
Overdracht van de woning: Na overname van de hypotheek moet de overdracht van de woning ook juridisch worden vastgelegd. Dit gebeurt bij de notaris.

Hypotheek bij scheiding – Overnemen verstandig?

Het overnemen van de hypotheek bij scheiding kan goedkoper zijn dan je in eerste instantie zou verwachten. Je betaalt namelijk geen overdrachtsbelasting. Ook bespaar je kosten van verhuizing en van het opknappen en het inrichten van een nieuwe woning.

Daarnaast zijn er ook praktische redenen. Voor inwonende kinderen geeft het rust. Ze kunnen op hun oude school blijven en dezelfde vrienden behouden. In andere gevallen is het juist verstandig om niet in de oude woning te blijven vanwege de vaak pijnlijke geschiedenis.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Ik zit voor je klaar.
Bel of mail mij met je vraag.
088 - 388 03 88
Duidelijk. Betrokken.
Bel ons met al je vragen 088 - 388 03 88
Volg ons